Zaži Žilinu

Priprav sa na to, že sa Žilina stane tvojím obľúbeným miestom! Toto štvrté najväčšie mesto na Slovensku je prístupné ako po diaľnici, tak aj prostredníctvom vlakov, autobusov či medzinárodného letiska – ideálne pre tvoje víkendové úniky alebo návštevy.

Študentský život začína na Hlinách, kde sa nachádzajú internáty a tie sú blízko centra mesta. Poprechádzaj sa po Bernolákovej ulici (tu ju všetci nazývajú Bulvár), kde nájdeš všetko od obchodov po trendy kaviarne. Na konci tejto ulice je Aupark, perfektné miesto na nákupy alebo len tak na chill.

Vlčince, kde žije až 25 tisíc ľudí, sú najbližšie k UNIZA a ponúkajú ti internáty, Novú menzu, nový atletický štadión a univerzitnú knižnicu. V okolí nájdeš aj obchodné centrum Atrium Dubeň, plaváreň (50 metrový krytý bazén a dva 50 metrové vonkajšie bazény )a ďalšie športové možnosti – všetko, čo potrebuješ na relaxáciu alebo aktivitu.

Mesto žije aj v historickom centre. Mariánske a Hlinkovo námestie sú plné obchodov, barov a reštaurácií. Nezabudni sa prejsť po Národnej – obľúbenej pešej zóne, ktorá ťa zavedie od železničnej stanice až na Hlinkovo námestie.

Pre milovníkov prírody sú tu hrady a zámky ako Budatínsky hrad alebo Strečno, a ak máš rád turistiku, kopec Straník ti ponúkne nádherný výhľad na celú žilinskú kotlinu. Nezabudni navštíviť Národný park Malá Fatra a jeho Vrátnu dolinu – perfektné miesto na lyžovanie alebo turistiku.

Kultúra v Žiline

Stanica Žilina-Záriečie je kultúrne centrum s pestrým programom – od koncertov, cez tanečné vystúpenia, až po workshopy a výstavy. Pre viac informácií navštív www.stanica.sk.

Nová synagóga je fascinujúca kultúrna pamiatka využívaná na koncerty, prednášky a výstavy – viac na www.novasynagoga.sk.

Dom umenia Fatra je domovom Štátneho komorného orchestra Žilina a ponúka krásne koncerty vážnej hudby. Viac na www.skozilina.sk.

Ak ťa láka tanec, v Žiline nájdeš skvelé tanečné školy: Tanečná škola Peter Cieker, Plešinger a University Dance Center.

Považská galéria umenia prezentuje široké spektrum výtvarného umenia, vrátane súčasných médií a klasických techník. Preskúmaj ich na www.pgu.sk.

Pre milovníkov undergroundovej kultúry sú tu Smer Music Bar a Klub Kolečko, ktoré ponúkajú koncerty a rôzne akcie v punkovom, rockovom a metalovom štýle. Páčiť si ti môže aj v KC Hoffmann alebo EvenHouse Žilina.

Mestské divadlo Žilina ponúka široký výber divadelných predstavení, zatiaľ čo Bábkové divadlo poteší nielen deti, ale aj dospelých večernými predstaveniami. Zisti viac na www.divadlozilina.eu a www.bdz.sk.

Zilina (tikzilina.eu) virtuálna prehliadka

Čo ťa ešte môže zaujať

Pridaj sa k nám a študuj výzvy...