Študenti UNIZA prinášajú reálne riešenia pre biznis a technológie

Žilinská univerzita Žiline (UNIZA) vybrala a ocenila z tisícov záverečných prác svojich študentov sedem najlepších. Či už ide o model predikcie správania sa zákazníkov, novú technológiu v biomedicíne, bezpečnú výmenu dát medzi webovými aplikáciami a mobilnými zariadeniami alebo návrh modernej stavby, ich práce spájajú špičkovú technológiu s kreatívnym myslením. Tieto záverečné projekty ukazujú, ako inovatívne nápady môžu zlepšiť biznis, zdravotníctvo,  či architektúru, no predovšetkým svet, v ktorom žijeme. Študenti najlepších záverečných prác prinášajú niekoľko overených odporúčaní.

„Počas písania práce som sa zdokonalila v analýze dát a komunikácii so spoločnosťou. Vďaka tomu som si takmer okamžite po skončení štúdia našla prácu, ktorá ma baví,“ hovorí Radoslava Stančeková z Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov (FPEDAS UNIZA). Cieľom jej diplomovej práce Predikcia odchodu zákazníkov ku konkurencii bolo vytvoriť model, ktorý dokáže predikovať odchod zákazníkov a kvantifikovať náklady a prínosy ich udržania. Radoslava využila moderné analytické nástroje a techniky strojového učenia, čo umožnilo efektívne spracovať veľké množstvo dát. Jej práca prináša významné praktické využitie pre firmy, ktoré chcú zlepšiť zákaznícku lojalitu a strategicky riadiť riziká spojené s odchodom zákazníkov. “Nevzdávajte sa a vyberte si aj ťažšiu cestu, pretože máte možnosť využiť pomoc vzdelaných a ochotných profesorov. Ja osobne som vďaka podpore docentky Švábovej a konzultanta zo spoločnosti vytvorila prácu, na ktorú som hrdá,” doplnila Ing. R. Stančeková.

„Pokiaľ je človek trošku šikovný a zvedavý, časom dokáže veci o ktorých si myslí, že na nich nemá,“ hovorí Ján Šeleng z Fakulty elektrotechniky a informačných technológií (FEIT UNIZA).

Ján získal ocenenie za svoju diplomovú prácu s názvom Vyšetrovanie efektivity venóznej svalovej pumpy s využitím fotopletyzmografického zobrazovania. Cieľom jeho práce bolo pomocou  relatívne novej technológie, PPGI metódy, určiť efektivitu odtoku žilovej krvi v dolnej končatine počas vykonávania svalovej práce. Práca vznikla v rámci medzinárodného projektu s univerzitou v nemeckom Aachene a biomedikmi z Helmholtzovho inštitútu. Výsledkom sú nové parametre, ktoré dokážu popísať dynamiku prúdenia žilovej krvi a odhaliť patologické stavy ako chlopňová nedostatočnosť či žilová obštrukcia. „Pod vedením môjho školiteľa som sa veľmi veľa naučil, vrátane komunikácie s medzinárodnými kolegami a prezentácie výsledkov. Aj keď ľutujem, že som nevyužil možnosť vycestovať do Aachenu, plánujem pokračovať v tejto problematike počas doktorandského štúdia na našej univerzite,“ doplnil Ing. Ján Šeleng.

„Nenechajte sa odradiť prekážkami, venujte sa detailnému plánovaniu a konzultáciám s odborníkmi a vždy hľadajte inovatívne riešenia,“ odkazuje študentom Matúš Kudlej zo Stavebnej fakulty (SvF UNIZA). Vo svojej diplomovej práci HOTEL vypracoval projektovú dokumentáciu pre moderný hotel v Žiline, vychádzajúci z architektonickej štúdie, ktorú aj sám navrhol. Tento osemnásťpodlažný hotel s jedným podzemným podlažím ponúka unikátny osemuholníkový pôdorys, reštauráciu, podzemné parkovisko a panoramatické výťahy aj z presklených výťahov. Praktický význam spočíva v modernom dizajne a funkčnosti, čím môže zvýšiť turistickú atraktivitu a komfort návštevníkov. „Hlavnou motiváciou pre mňa bolo vytvoriť budovu, ktorá je esteticky príťažlivá, funkčná a ekologicky udržateľná, pričom práca na projekte ma nadchla možnosťou skombinovať kreativitu s technickými znalosťami,“ povedal Matúš, ktorého práca bola vybraná pre ocenenie najmä pre jej inovatívny prístup k dizajnu a dôraz na detailnú projektovú dokumentáciu. Ing. Matúš Kudlej plánuje pokračovať v oblasti architektúry a projektovania a nevylučuje ani možnosť venovať sa v budúcnosti výučbe a zdieľaniu svojich skúseností s ďalšími generáciami.

„Vyberajte si praktické práce – sú nielen lepšie hodnotené, ale aj zaujímavejšie a viac vás budú baviť. Nebojte sa vymyslieť si vlastnú tému, ktorá súvisí s vaším oborom, a konzultovať ju s odborníkmi aj profesormi,” hovorí Damiána Šimčeková z Fakulty bezpečnostného inžinierstva (FBI UNIZA). Damiána získala ocenenie za diplomovú prácu Skúmanie vplyvu parametrov obuvi a geometrických rozmerov chodníčka bipedálnej lokomócie pre potreby trasológie. Cieľom jej práce bolo identifikovať najpresnejšie matematické modely na predikciu výšky páchateľa trestného činu. Práca priniesla nové matematické modely a edukačnú pomôcku, ktorú možno využiť pri vyučovaní na FBI UNIZA (online kalkulačky pre predmet Kriminalistika). Online kalkulačka k je verejne prístupná a využiteľná v praxi. Damiána je hrdá na vytvorenie 12 nových vzorcov, z ktorých 7 preukázateľne prekonalo existujúce modely. Práca bola vypracovaná v spolupráci s kriminalistickými expertmi a jej výsledky už boli aplikované v praxi. „Fascinuje ma, ako sa poznatky z biológie, fyziky a matematiky spájajú do predikcie výšky osoby na základe individuálnych znakov kráčania. Zo stôp bosých chodidiel môžeme dokonca určiť váhu osoby. Všetky tieto informácie z miesta činu skladajú obraz o páchateľovi, vrátane jeho fyzických aj behaviorálnych čŕt,“ povedala Ing. Damiána Šimčeková.

Nebojte sa pustiť do niečoho veľkého a neznámeho. Postupujte po malých krokoch, je to proces, v ktorom musíte byť trpezliví a vytrvalí,“ odkazuje  Zuzana Žillová z Fakulty riadenia a informatiky (FRI UNIZA) študentom.

Jej diplomová práca Zabezpečený prístup do webových aplikácií cez mobilné zariadenia bola ocenená za inovatívne riešenie bezpečnej výmeny dát medzi webovými aplikáciami a mobilnými zariadeniami. Hlavným prínosom je umožnenie bezpečného prístupu zamestnancov do internej siete spoločnosti prostredníctvom mobilných zariadení. Zaujímavosťou je využitie pokročilých autentifikačných a autorizačných štandardov, VPN a MDM procesov, ako je deaktivácia zariadenia na diaľku. Zuzana integrovala svoje riešenie do systému HRPocket, čím vytvorila komplexný a bezpečný prístupový systém. „Do budúcna plánujeme rozšíriť tento projekt, ponúknuť ho širšiemu spektru zákazníkov a integrovať nové funkcionality. Verím, že tým prinesiem úžitok spoločnosti a budem hrdo reprezentovať svoju alma mater FRI UNIZA,“  dodala Ing. Zuzana Žillová.

„Sám vďačím čítaniu kníh za to, že som si dokázal za relatívne krátky čas osvojiť ukrajinčinu a ruštinu na vyššej úrovni než akýkoľvek iný jazyk, ktorému som sa v minulosti roky venoval v rámci formálneho školského vzdelávania,“ hovorí Mgr. Jakub Zelina z Fakulty humanitných vied (FHV UNIZA), ktorý viac ako dva roky pracuje v oblasti pomoci ľuďom z Ukrajiny. V diplomovej práci Potenciál strojového učenia pri predikcii čitateľskej náročnosti slovenského textu z perspektívy ukrajinského čitateľa sa zameral na vývoj nástroja, ktorý by automaticky odhadoval náročnosť slovenských textov pre ukrajinských čitateľov. Hoci nástroj v súčasnosti dosahuje presnosť okolo 60%, Jakubov výskum naznačuje, že s dostupnejšími nástrojmi a väčším počtom ohodnotených textov by presnosť mohla prekročiť 90%. Tento výskum ponúka významné možnosti pre integráciu Ukrajincov do slovenskej spoločnosti, najmä pre zlepšenie ich jazykových schopností cez vhodné textové materiály.

V diplomovej práci Porovnanie akumulácie vybraných prvkov v riasach a siniciach v horskom toku Javorinka Jakub Tuchyňa z Výskumného ústavu vysokohorskej biológie v Tatranskej Javorine (VÚVB UNIZA) vyhodnocoval správanie sa prvkov v rôznych ročných obdobiach a lokalitách horského potoka.

Cieľom bolo určiť, ktorý druh rias alebo siníc má lepšie bioakumulačné schopnosti pre ďalší výskum. Jedným z najzaujímavejších zistení bola zvýšená koncentrácia zinku v Javorovej doline, pravdepodobne spôsobená spaľovaním fosílnych palív. Tieto objavy poskytujú dôležité údaje pre pochopenie znečistenia vodného prostredia a ukazujú potenciál rias a siníc ako nástroje na odstraňovanie ťažkých kovov. „Diplomovú prácu som zvládol samostatne, od terénneho výskumu až po laboratórne analýzy a písanie textu. Rozsiahla diskusia a preštudovanie množstva literatúry mi umožnili vytvoriť objektívny a komplexný výstup, na ktorý som skutočne pyšný, “ doplnil Mgr. Jakub Tuchyňa, ktorý plánuje pokračovať vo výskume v rámci PhD. štúdia v Innsbrucku, kde sa zameria na prvky uvoľňujúce sa z topiacich sa ľadovcov.

Pridaj sa k nám a študuj výzvy...