Na čo sme hrdí

UNIZA si udržuje stabilné umiestnenie medzi najlepšími univerzitami z celého sveta a patrí medzi top 3 univerzity na Slovensku. Žilinská univerzita spomedzi slovenských univerzít potvrdila svoju pozíciu na zdieľanom 3. mieste v rebríčku QS World University Rankings 2025: Top Global Universities. V jednom z najprestížnejších rebríčkov svetových univerzít sa UNIZA umiestnila na zdieľanej 1001-1200 priečke z viac ako 1500 hodnotených univerzít z celého sveta.

Ako sa nám darí v ďalších rankingoch?

UNIZA medzi TOP 3 na Slovensku – podľa QS Ranking 2025

UNIZA medzi TOP 4 na Slovensku v Green Metric 2024

UNIZA medzi TOP 5 univerzitami na Slovensku – SCIMAGO Institutions Rankings 2024

UNIZA na 1. zdieľanom mieste podľa THE Ranking – World University ranking 2024

Výsledky našich prác prenášame do sveta vedy a výskumu a predovšetkým do ekosystému spoločnosti. Podľa rebríčka Profesia.sk je UNIZA v TOP 3 podľa záujmu zamestnávateľov v SR o absolventov. Z pohľadu študijných odborov majú firmy najväčší záujem o absolventov technických odborov informatika, strojárstvo, stavebníctvo, ekonomika a technika. O 11 priečok vyššie sa posunula naša Strojnícka fakulta, ktorej absolventi sa stali tretími najžiadanejšími na Slovensku.

Nové výskumné centrá a laboratóriá na UNIZA

V januári 2024 sme v spolupráci so spoločnosťou Schaeffler Kysuce otvorili nové pracovisko – učebňu na Strojníckej fakulte (SjF UNIZA) . Nové priestory sú určené nielen pre našich štipendistov, ale aj pre všetkých pedagógov na vedenie prednášok a workshopov, na odborné konzultácie či na špeciálne podujatia a spolupráce.

V apríli sme otvorili Dopravné laboratórium Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov (FPEDAS UNIZA), ktoré prešlo kompletnou rekonštrukciou. Hlavnou atrakciou je 100 metrov dlhé modelové koľajisko, ktoré je jedinečné v celej Európe!

V rovnakom mesiaci sme otvorili prvé zážitkové centrum na popularizáciu vedy a techniky v Žilinskom kraji, ktoré dostalo názov MOTIO. Nachádza sa v priestoroch univerzity, návštevníci v ňom nájdu 38 interaktívnych exponátov, ktoré im prostredníctvom hier a pokusov objasňujú fyzikálne javy, ktoré sú každodennou súčasťou našich životov, aj keď si to neuvedomujeme.

Čo ťa ešte môže zaujať

Pridaj sa k nám a študuj výzvy...