Športy na UNIZA

Staň sa súčasťou športovej komunity na UNIZA! Ústav telesnej výchovy (ÚTV) ponúka širokú škálu športov – až 27 možností, z ktorých si môžeš vybrať ten, ktorý ti najviac vyhovuje. Medzi najnovšie športy sezóny patria: sebaobrana ženy, frisbee, pickleball, nordinc walking a cykloturistika.

Univerzita ti poskytuje športové vyžitie nielen počas semestra, ale aj mimo neho. V ŠPORTCENTRE Stará menza a Fit-clube Veľký Diel nájdeš moderné vybavenie ako posilňovňu, aeróbnu a crossfitovú zóny, squashové a multifunkčné ihrisko, horolezeckú stenu či regeneračný komplex.

Atletický štadión UNIZA s ôsmimi dráhami a 400-metrovým oválom, certifikovaný Svetovou atletikou (WA), ponúka špičkové podmienky pre bežecké disciplíny aj iné športy. Jeho súčasťou sú dve multifunkčné ihriská na volejbal, basketbal, florbal a tiež workoutové ihrisko.

Máš rád dobrodružstvo? ÚTV pravidelne organizuje letné i zimné športové sústredenia. Či už ťa láka vodáctvo (Salza, Váh, Orava, Hron), jachting, cykloturistika, ferraty (Rakúsko, Taliansko, Slovensko) alebo alpské lyžovanie, snoubording a skitouring – s nami sa nudiť nebudeš! Okrem zážitkov môžeš získať aj kredity do štúdia.

Môžeš sa zapojiť do Univerzitnej ligy, kde môžeš súťažiť vo florbale, futsale, volejbale, bedmintone či stolnom tenise a reprezentovať svoju fakultu. ÚTV organizuje aj rôzne ďalšie akademické súťaže, napr. Univerziáda SR, Akademické majstrovstvá SR, Finále univerzít SR, Univerzitné športové dni, Jarná cena UNIZA, Majstrovstvá UNIZA v lyžovaní a snoubordingu, Beh 17. novembra, Beh do strečnianskych hradných schodov … Ak si chcete radosť znásobiť, neprehliadnite video pulzujúceho mesta a žiarivého štadiónu v ňom!

Nová multifunkčná športová hala má ambíciu stať sa jedným s nových architektonických symbolov Žilinskej univerzity a mesta Žilina! Jej dokončenie je naplánované na január 2025. Športové centrum bude spĺňať náročné požiadavky pre organizovanie medzinárodných športových podujatí do úrovne ME, a to najmä halových športov. Zázemie centra budú môcť využívať aj užívatelia atletického štadiónu, futbalového štadiónu a organizátori atletických súťaží.

Šport na UNIZA ti prinesie nielen radosť z pohybu, ale aj množstvo nezabudnuteľných zážitkov, od adrenalínových výziev až po chvíle, keď si uvedomíš, že si prekročil svoje limity a našiel svoju vášeň alebo spoznal novú komunitu nadšencov. Športové talenty a záujemcovia o výkonnostný šport sa môžu pridať k oddielom AC UNIZA a ďalej rozvíjať svoje schopnosti.

Ako si môžu študenti na UNIZA urobiť život ešte zaujímavejším, zábavnejším a zmysluplnejším? Jedným zo spôsobom ako zažiť UNIZA je byť súčasťou študentských organizácií! Ak si neskutočne akčný a zodpovedný typ , lebo na osude študentov ti skutočne záleží, môžeš sa stať aj súčasťou Študentskej rady vysokých škôl.

Čo ťa ešte môže zaujať

Pridaj sa k nám a študuj výzvy...